Perjalanan Hidup Berdua

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

PENCINTA MAKANAN SEJATI

Monday, October 10, 2011

Cara-cara Nak Kenal...

     Aku neh memang 'hantu' segala macam bebuahan n sesayuran serta ulam2an. Kalo makan nasik takder sayo or ulam, makan rasa tak kenyang. Kalo dah tak kenyang, automatiklah nasik kener lebey kan? Which is not good. Lepas mkn, minum air gluugg...gluugg... pastuh perut rasa kembung n berat semacam. Tapi, kalo ader sayo mmg rasa perut agak selesa lepas mkn.
     Biasanyer, orang makan nasik or mknn berat dulu n makan buah sebagai pencuci molot kan? Sebenarnyer, kalo ikut sunnah Rasullullah swt, kener makan buah baru mkn nasik. Kiranya buah tuh treat as an appetiser bukan dessert. Penting utk percernaan.
     Pengalaman aku; dalam tahun lepas aku ala2 diserang gastrik. Wah! Baru aku tau cemana seksanya bila perut dh masuk angin n even dah mkn pon lepas tuh, angin tak maunyer kuar. Pastuh, g jmpa dokter, mcm biasa dier bagi susu magnesium tuh kan? Even x shedap, kener tahan minum gaks pasal dah sakit teruk sangat. Dan, aku dok gugle2 tenet, terjumpa pasal 'Diet Cara Rasullullah'.. cer korang gugle gaks, apa yang korang dapat? Then, aku cuba amalkan mkn buah baru mkn nasik. Alhamdulillah, 2 minggu perut aku takder sakit dan berangin lagik. Pasal tuh, selain kat umah, kalo g mkn umah org, aku sambau buah dulu baru mkn hidangan berat. Senang ajer kan?
     Dah alang2 cakap pasal buah, meh aku sharekan dua cara nak tau buah2an kegemaran kita tuh manis or masak tak.
1. Cara nak tau buah jambu seedless manis or tawar; korang kener tengok kulit dier. Kalo ijau pekat n nampak kering, confirm tawar or pahit serta tak juicy. Sebaliknyer, kalo jambu tuh kulitnyer putih and cerah; confirm shedap. Macam neh...

Nampak jelas tak??

Ini lagik jelas kots...

2. Kalo nak tau honeydew tuh manis ker tak; korang kener pastikan bau dier wangi n kulit dier kuning2 sket. Ala, kuning masaklaaa bukan kuning kener kunyit tuh yer? Biasanyer, kalo buah tuh elok, dok sebatu pon korang bole bau. Contoh honeydew tuh takder kat sini pasai dah lama aku x boli yang sebijik punyo. Just beli yang potong...eheheheh

     'Hope'nyer korang leh dapat manfaat dari entri 'sharing is caring' aku pada hari senin yang blues ini....heehhhehe

2 comments:

BeaN MorENo said...

jambu apa nama dia ni kak?

akuzle said...

bean moreno: seedless guava... jambu takdo bijik eh...