Arineh aku nak try jadikan entri ini mcm n3 kat blog2 masakan. Biasernyer blog2 masakan yg ado resepi neh visitsnyer byk. Trafik mencanak2 tapi tataulah kalo aku bole mcm tuh gaks. Coba ajerlaa kan? Lom try jadinyer tatau. Dah try takperler. End result x kesohler.
Sebelum aper2, tengok duluan gambo menunyer:
Kerabu Pegaga Versi Cik Abe Kawe
Bahan-bahannya ( untuk seorang makan )
Beberapa tangkai pegaga
Sebiji cili merah sederhana besar ( dibuang bijinya )
Seketul bunga kubis (saiz kecil)
2 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Lada hitam (secukup rasa)
1 sudu jus limau atau lemon
Garam dan gula (secukup rasa)
Cara-cara menyediakan
1. Potong pegaga halus2. Ikut suka nak sehalus mana.
2. Potong juga cili masak dan bunga kubis.
3. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Nak halus kener tumbuk lama tapi kalo nak rasa 'raw' bhn2 neh, bole tumbuk sat saja nooo.....
4. Campur semua sayur dan ulam yg telah dipotong bersama bhn2 yg telah ditumbuk tadi.
5. Kemudian, masukkan jus limau, garam dan gula.
Sedia utk dihidang dan di'ngappp' sayot!
Haiyoh! Fonek juger eks taip resepi neh. Mmg x sheshuai ah ngan den....ehehehhehe
No comments:
Post a Comment